Tinderangling på Slingsbys topp

Fellestur

Dato
1. august kl. 08:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Klatretur, Tinderangling
Arrangører
DNT Sunnmøre, DNT fjellsport Sunnmøre
Turområde
Sunnmørsalpane (se kart)
Dette arrangementet er over!

Fjellfolk ville ære de tre fjellfantene Slingsby, Mohns og Randers- og alle tre har da fjelltopper som bærer deres navn nær Molladalen.
Slingsby selv var aldri på Slingsby Topp. Riktignok skal vår venn Patchell ha vært første mann opp. Det er innafor...

En lite besøkt, og ganske så utilgjengelig topp ved Molladalen.

Fra vår rute ser vi blant annet over på Mohn’s og Randers topper. Sammen med Slingsby’s topp kalles disse tinder også for ”De tre søstre”, oppkalt etter døtrene til en bonde nede i bygda. Det fortelles at en engelsk fjellklatrer hadde besteget alle tre på en dag, ja toppene naturligvis.

Vi starter nesten nede i fjøra på Ytre Standal, og vi skjønner fort hvorfor ikke så mange har gått denne ryggen før oss. Her er det bratt ulent og nesten uframkomlig (men bare nesten) før vi kommer opp på selve Ytstenesegga, og Kviteskåpa (619 moh) der legger ryggen seg, tregrensa er passert og den storslåtte utsikten som skal prege resten av dagen kommer til syne. Vi følger ryggen vider fram til terrenget bratner til og tvinger oss ned i sidebratt lende med utfordrende veivalg i renneformasjoner og det blir en del  opp, ned, bortover, over og under til vi omsider står foran et toppstøt. her blir det gradvis mer utsatt klyving før vi må fram med tau og sikringer en taulengde før selve toppen. Mer som en enkel travers, men eksponert og utsatt så det holder. 

Ingen rute til Slingsby er helt god, heller ikke "normalruta" som vi tar  på returen. Ned går veien med tausikring over den samme traversen. Mer klyving og et par rapeller før bratt ned langs elveleiet mot sætra og parkeringen lenger opp i Ytre Standal. Det blir mange høydemeter uten skikkelig sti og det vil merkes i beina når vi strekker ut på de siste kilometerene tilbake på seterveien.

Dette er en luftig tur med mye klyving og eksponerte partier, deltagere må være kjent med  bruk av tau og klemknute, 
Turen er en lang dagstur i utforderende terreng, 10-12 timer
Lengde: ca. 14 km 
Høydemeter: ca.1600
Nødvendig utstyr: Klatresele, hjelm, 60 cm slynge, klemknute og skrukarabin.

Om du ikke har utstyr selv, eller får lånt av noen, kan dette ordnes med kontoret direkte. Turlederne vil ta en gjennomgang av hvordan man bruker utstyret.

Ved dårlig vær vil turen bli justert, forenklet eller avlyst

Tinderangling på Slingsbys topp

Fjellfolk ville ære de tre fjellfantene Slingsby, Mohns og Randers- og alle tre har da fjelltopper som bærer deres navn nær Molladalen. Slingsby selv var aldri på Slingsby Topp. Riktignok ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Ola Ose Pedersen
  • Marcin Krzeptowski