Sommerferietips fra DNT Sunnmøre

Velkommen sommer på Jakobselet!
Velkommen sommer på Jakobselet! Foto: Tone Drabløs

Vi går en ny sommer med reiserestriksjoner i møte, men hva gjør vel det, når vi har sommerparadiset i vår egen bakgård? Her får du DNT Sunnmøres tips for en innholdsrik sommerferie.

Baseferie på ei hytte er tingen i år, fremfor å gå fra hytte til hytte. Det blir enklere å bestille, og man får utforsket området rundt ei hytte i stedet for å haste videre til neste. Man får også gått tuerer med lettere sekk, og kan nyte dagen uten 10-12 kg på ryggen.

I Reindalen kan man få både i pose og sekk - bo på den betjente hytta og få mat laget fra grunnen av servert, eller bo på Jakobselet som er ubetjent og ha med mat selv. Dersom det er kapasitet på Reindalseter, er det fullt mulig å bestille middag der selv om man bor på Jakobselet.

Fjellene rundt Reindalen byr på turer av ulik vanskegrad, og har man med småbarn er dalen i seg selv vel verdt å utforske, med sine mosegrodde rabber med fin fjellfuru og små og store elver og bekker.

Daurmålshaugen kan være et turmål i seg selv, opp ca 600 høydemeter fra dalen. I Daurmålsvatnet kan den friske bade, eller kanskje er det fisk å få? Vil du gå lenger, så er både Rødalsegga og Sæterhornet innen rekkevidde.

Daurmålshaugen er kjent for en spesiell flora, og på tematuren "Floraen i Reindalen" 2.-4. juli skal denne studeres nærmere.

Hulderkoppen er et fint turmål med barn. Her er det flere mindre vann med fisk i.

På andre sida av dalen ligger Skjervløypet og Melegga, omtrent tilsvarende vanskegrad som Rødalsegga. Her finnes det en gammel boplass og et mindre fangstanlegg som sannsynligvis er flere tusen år gammelt. Se gjerne nettsiden Kulturminnesøk for mer informasjon. 

I enden av Reindalen kneiser Naushornet høyt og stolt. Den som kommer til topps der kan nyte ei utsikt av de sjeldne. Det er en krevende tur på ca 18 km og 1200 høydemeter. 

Svartegga med sine 1.937 meter over havet rager høyest blant fjella rundt Reindalen, og er en utfordrende tur der du vil støte på bratt og løs ur uansett hvilken vei du velger. 

Dette er et utvalg turer med utgangspunkt i Reindalen. Om du tar en titt på kartet finner du mange fler, men kanskje må du finne veien uten en beskrivelse. Det kan jo også være en artig øvelse.


Stølen i Reindalen med Jakobselet nederst.
Stølen i Reindalen med Jakobselet nederst. Foto: Marius Dalseg Sætre
Veltdalshytta
Veltdalshytta Foto: Marius Dalseg Sætre

Veltdalshytta ligger i hjertet av Tafjordfjella og man går dit via Reindalseter, Pyttbua eller Torsbu, eller direkte fra Billingen eller Grotli. Her er det ikke snev av dekning på mobiltelefonen, og man kan virkelig sette hverdagen på vent. I vatnet er det fisk, og i naustet er det båt og garn som gjestene på hytta kan benytte seg av. 

Ikke langt unna ligger også Fieldfarehytta, godt gjemt under en hammer. Det var oppholdssted for Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther en vinter mot slutten av 2. Verdenskrig og et must når man likevel er i nærheten. Med sommerens korona-restriksjoner er det dessverre ikke mulig å overnatte her, så vil du ha DNT Sunnmøres Røde Nøkkel må du sette det på lista di og ta den igjen seinere.

Dagsturer fra Veltdalshytta kan være "kjendistoppene" Karitind, Høgstolen og Tordsnose, men også mindre besøkte topper som Veltdalseggi og Tordseggje er fine turmål. 

Litlhånådalen sett fra Skarvskaregga
Litlhånådalen sett fra Skarvskaregga Foto: Tone Drabløs

Mange sier at Vakkerstøylen er den fineste hytta til DNT Sunnmøre. Den er i alle fall den eldste i Tafjordfjella, opprinnelig bygd på 1800-tallet nede ved Verma. Den skal ha vært brukt både som bolig for smeden, og som skole før den blei kjøpt og fraktet dit den står i dag.

Hytta ligger barnevennlig til 9 km fra parkeringsplass på fin sti nesten uten stigning. For barna er det fint å bade, padle i kano eller fiske i Ulvådalsvatnet. Det er langgrunt ved hytta og er sommeren varm kan temperaturen lett komme opp i over 20 grader. Turmål som passer for de minste er Trollstølen og for de litt større kanskje Jervebu i Litlhånådalen.

Dagsturmål rundt hytta er det mange av, f.eks. Hånådalstinden, Mefjellet, Skarvskaregga, Veslebjørnegga, Bjørnegga eller Høgtunga. 

Vakkerstøylen er en fin plass for både små og store.
Vakkerstøylen er en fin plass for både små og store. Foto: Sindre Nakken

Også i sommer må opphold på hyttene forhåndsbestilles på www.ut.no. De små ubetjente hyttene våre (Tjønnebu, Tyssenaustet, Jakobselet og Velleseter) leies fortsatt ut som en enhet, mens på de selvbetjente hyttene må man bestille rom. Der det er mulig, har vi åpnet opp for bestilling av enkeltseng i form av madrass eller seng på en hems. Det vil fortsatt ikke være fullt belegg på hyttene våre, og endringer i ordningen kan komme dersom myndighetene kommer med nye retningslinjer.

Vi ønsker hjertelig velkommen til fjellsommer - i Tafjordfjella eller Sunnmørsalpene!

Skrevet av Tone Drabløs 11. mai 2021