Rødnøkkelen - sommerens mål?

Foto: Tone Drabløs

DNT Sunnmøre har 12(13) hytter i Sunnmørsalpane og Tafjordfjella. Den som overnatter på alle, har gjort seg fortjent til en skinnende rød DNT-nøkkel.

Det er så mangt man kan samle på, og DNT-hytteovernattinger må vel være noe av det som gir mest opplevelser på kjøpet! For å gjøre seg fortjent til en rød DNT-nøkkel, må man ha overnattet på samtlige av DNT Sunnmøres hytter. Det er ingen krav til tid, så man kan virkelig kose seg med både planlegging og gjennomføring. Eller man kan gjøre det på 14 dager, som noen har gjort.

Dette er hyttene våre:

Tjønnebu - ei sjarmerende lita hytte på Tjønnane i Valldal. Flere gode fiskevann i nærheten og rute videre til Vakkerstøylen.

Vakkerstøylen - ei gammel hytte opprinnelig bygd på Verma på 1800-tallet. Ligger idyllisk til ved Ulvådalsvatnet, med ruter videre til Reindalseter, Pyttbua og Tunga.

Pyttbua - ligger ved foten av Puttegga høyt til fjells. Ruter videre til Vakkerstøylen, Reindalseter, Veltdalshytta og Torsbu.

Veltdalshytta - i hjertet av Tafjordfjella og viden kjent for sitt rikholdige proviantlager. Utgangspunkt for turer til Karitind, Naushornet og Tordsnos og ruter videre til Pyttbua, Reindalseter, Torsbu, Billingen og vinterrute til Danskehytta.

Fieldfarehytta - her overvintret motstandsmennene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther en vinter under 2. Verdenskrig. Hytta ble gjenreist av Rønneberg på 90-tallet og gitt til DNT Sunnmøre. Vil man overnatte her, kan man låne tidsriktige knappesoveposer på Veltdalshytta. Komforten er muligens begrenset, men utbyttet er stort! Ligger ca 1 km fra Veltdalshytta, godt skjult under en berghammer.

Reindalseter - DNT Sunnmøres eneste betjente hytte byr på hjemmebakt brød til frokost og 3 retters middag. Betjent i 2 mnd på sommeren, ellers selvbetjent. Ligger i Reindalen, kjent for sine flotte furutrær. Ruter videre til Danskehytta, Veltdalshytta, Pyttbua, Vakkerstøylen og Zakariasdammen.

Danskehytta - DNT Sunnmøres høyest liggende hytte på 1440 moh i værhardt og goldt høyfjellsterreng. Ruter videre til Kaldhusseter, Reindalseter, Rødal, Hamseviki, Grotli og vinterrute til Veltdalshytta.

Kaldhusseter - ei ny selvbetjeningshytte blei åpnet i 2020, like ved den gamle utleiehytta. Bilvei til døra og 1. etasje er tilrettelagt for rullestolbrukere. Man må ikke ha overnattet på både selvbetjenings- og utleiehytta for å få rødnøkkelen. Ruter videre til Danskehytta og Reindalseter.

Tyssenaustet - et ombygd naust ved Tyssevatnet på Bjørke, et godt fiskevann. Båt finnes i naustet, til fri bruk for dem som vil prøve lykken. Ruter videre til Bjørke og Fivelstadhaugen (og videre til Patchellhytta)

Patchellhytta - Charles W. Patchells gamle steinbu under Smørskredtindane er fortsatt i bruk, men har fått selskap av både ei romslig hovedhytte og ei sikringsbu. Patchellhytta er et populært utgangspunkt for spektakulære toppturer både sommer og vinter. Ruter videre til Velleseter, Øye (og videre til Tyssenaustet), Urke og Stranda. 

Velleseter - på en gammel setervoll under kvasse sunnmørstinder ligger denne hytta fint til for toppturer og tinderangling. Tilkomsten fra Brunstad i Sykkylven er enkel og passer også for barn. Ruter videre til Patchellhytta og Brunstad.

Runde fyr - fyrvokterboligen på øya med Norges sørligste fuglefjell ligger på en odde ut mot storhavet. Den er ikke en del av et rutenett, men ligger flott til for fugletitting og vandring langs stiene på øya. 

Alt opphold på hyttene må forhåndsbestilles på ut.no, og de små ubetjente hyttene leies i sin helhet.

Overnattinger kan reigstreres i listen DNT Sunnmøres Rødnøkkel i UT-appen, eller man noterer ned datoer selv og sender til dnt.sunnmore@dnt.no, så avtaler vi tid og sted for overrekkelse av Rødnøkkelen.

Veltdalshytta med Naushornet bak.
Veltdalshytta med Naushornet bak. Foto: Marius Dalseg Sætre

Skrevet av Tone Drabløs 7. juni 2021