Påske på Sunnmøre

Foto: Marius Dalseg Sætre

DNT Sunnmøre har et tilbud til de fleste i påska!

Påska nærmer seg med stormskritt - har du planlagt påskeferien?

Vil du utforske fjellene på søre luten har vi en rundtur på Hidsegga i Gursken den 10 april. Her kan du melde deg på. Det er en fottur høyt over havet, som likevel er så nært. Utsikten er upåklagelig på denne turen!

Runde fyr langt ute i havgapet begynner fuglene å komme tilbake i april, og det blir liv og røre i fuglefjellet. På fyret må man bestille plass for overnatting. Turen ut til fyret er ikke lang, men pass godt på småbarna dersom det blåser mye!

Alle DNT Sunnmøres hytter er åpne året rundt. De i fjellet står ulåste, mens man må ha en standard DNT-nøkkel for å komme inn på enkelte. Det gjelder spesielt de som ligger nær vei. Nærmere informasjon om hyttene finnes på www.ut.no. De fleste hyttene er selvbetjente, dvs at der er proviantlager, og fra turgåere fra andre steder i landet får vi ofte høre at de er imponerte over utvalget. Der finnes det ikke bare det nødvendigste, men også det lille ekstra som bare er kjekt og godt. De mindre hyttene er ubetjente, dvs at der ikke er proviant.

Etter reguleringene vi har hatt under pandemien, har vi fått tilbakemeldinger fra mange om at de liker å kunne reservere senger på hyttene. Det gjelder spesielt barnefamilier, som synes det er avslappende å vite at de har en fast plass å sove når de kommer frem. Vi har tatt følgene av dette, og gjort en del av sengene reserverbare, mens en del er "frie", dvs for de som ikke har bestilt på forhånd. Dersom man har bestilt, må man være på hytta innen kl. 21.00. Kommer man senere enn dette har man fortsatt rett til ei seng, men det blir kanskje ikke akkurat den man bestilte. 

Runde fyr
Runde fyr Foto: Trond S. Andreassen

I Sunnmørsalpene anbefaler vi Velleseter for både småbarnsfamiliene og toppturentusiastene – hytta ligger ikke langt fra parkeringsplass, og i et fint område for leik og skiaktiviteter for de minste, samtidig som det er et utall muligheter for kvasse turer fra hytta. Vi nevner Brunstadhornet, Velleseterhornet, Bjønnatanna, Urkedalstind og Lille Kløvheitind. Ønsker man å gå på disse toppene skal man ha kontroll på både skiferdigheter og evne til vurdering av skredfare.

Patchellhytta ligger også i Sunnmørsalpene og det er en fin tur på fjellski fra Liasætra på Stranda, evt fra Urke gjennom Langeseterdalen. Også fra denne hytta er det mange muligheter for krevende toppturer som Slogen og Brekketindane.


På vei mot Patchellhytta og Slogen.
På vei mot Patchellhytta og Slogen. Foto: Erik Loftenes

I Tafjordfjella er det fint å gå fra hytte til hytte. På ut.no ligger flere rundturer ute, og det er også fint å ligge noen dager på samme hytta og gå på fjellene rundt. Ta noen dager på Pyttbua for eksempel, og gå på Puttegga eller Høgtunga. Er forholdene riktige, er det også fullt mulig å gå "Hesteskoen" om Karitind, Høgstolen og Puttegga på ski! Den turen krever full kontroll på både skiferdigheter, utstyr og skredproblematikk.

Det er fortsatt god plass på hyttene i påska, men vil du sikre deg, så bestill i tide!


Ved Pyttbua.
Ved Pyttbua. Foto: Gudrun Wangsmo

Når våren kommer er det fint alle steder, ikke bare på fjellet! Vi har ei entusiastisk padlegruppe i DNT Sunnmøre, og de har satt opp to turer i påska! Mandag 11. april er det padletur i Ålesund, forhåpentligvis med padling inn i solnedgangen, og tirsdag 12. kan vi tilby en flott tur i Gursken! Velkommen på tur med oss, enten det er på ei hytte til fjells eller ved havet, eller på tur!

Foto: Brita Erica Duwe

Skrevet av Tone Drabløs 30. mars 2022