Dramaet i Tafjordfjella

Grønvassbue passeres på vinterruta mellom Veltdalshytta og Danskehytta
Grønvassbue passeres på vinterruta mellom Veltdalshytta og Danskehytta Foto: Jens Arne Gjørsvik

Mange fulgte med på dramaet i Tafjordfjella, fredag 26. februar. 13 nederlendere på truger hadde sendt nødmelding fra Grønvatnet. Vi i ÅST var ganske rolige. Les hvorfor.

Grønvatnet ligger nesten på det laveste punktet på vinterruta mellom Danskehytta og Veltdalshytta. Ved dette vannet ligger den lille hytta Grønvassbue, som tidligere blei kalt Raudbue. Hytta er eid av Skjåk Almenning og Tafjord Kraft, og kan leies av alle.

I dette området samler det seg mye snø på vestavind, og det er ofte mye tyngre å gå her enn i bakkene rundt Tordsnose. Samtidig er det noe lunere her enn på de vindutsatte ryggene.

Fram til han døde i 2013 var det Einar Berget som kvistet vinterrutene i Tafjordfjella for ÅST. Einar var en durkdreven fjellmann som alltid hadde hodet med seg når han gikk, og hadde et våkent øye for de beste snøforholda og smarte sporvalga. I 2011 mente Einar at det burde henge en nødnøkkel på Grønvassbue, siden avstanden til begge hyttene er lang og tung. Vi tok kontakt med Skjåk Almenning og Tafjord Kraft, som begge var positive. I mars 2012 skrudde Einar opp nøkkelboksen på veggen på Grønvassbue.

Litt styr har det vært. Først byttet Skjåk Almenning ut nøkkelen på alle sine hytter, men ikke i nøkkelboksen, så ny nøkkel måtte inn.

En gang i løpet av høsten 2014 hadde noen brutt opp boksen, og brukt hytta uten å melde fra. Ny boks måtte inn.

Natten mellom 25.-26. februar 2016 kom "endelig" nøkkelen til sin rett, og 13 nederlendere slapp å knuse ruta for å komme inn. I denne situasjonen kan Grønvassbue ha reddet liv, og nøkkelen gjør at hytta fremdeles er like hel.

Hadde Einar Berget vært i live ville han blitt svært glad for å høre at nøkkelen fungerte akkurat slik han hadde tenkt, og vi kjente han såpass at vi er helt sikre på at han selv ville dratt inn til Grønvassbue for å henge opp ny nøkkelboks så snart forholdene hadde tillat det.

- Nøkkelen skal kun brukes i nødsfall. Vil du overnatte på Grønvassbue må hytta leies. Nøkkelboksen blir ødelagt hvis den åpnes.

- Brukes nøkkelen i nødsfall, så meld fra til Skjåk Almenning og ÅST om at hytta har blitt brukt. Heng nøkkelen tilbake, eller la den stå i låsen.

- Respekter skiltet. Feil bruk er å betrakte som innbrudd. Ved mye misbruk kan nøkkelen bli inndratt. Husk at det kan komme noen etter deg som virkelig trenger den.

- Til info: Det er flere årlige turer med utenlandske grupper i Tafjordfjella på denne tiden av året, og de er som regel vel så godt forberedt som norske skigåere.

Nødnøkkelboksen på Grønvassbue
Nødnøkkelboksen på Grønvassbue Foto: Åsmund Steen

Skrevet av Åsmund Steen 1. mars 2016