Over bre til Kolåstinden

Foto: Marcin Krzeptowski

Kolåstinden, Kongen av Sunnmørsaplane, byr på det meste innen alpin ferdsel. Fra sti til smyging over glatte sva, over bre og til slutt klyving i topppartiet.

Kolåstinden er en av de mest populær vårskiturene på Sunnmøre, men betydeleg mindre besøkt om sommeren. Det kommer nok av at deler av turen går over bre og det er nødvendig med sikring.

DNT fjellsport Sunnmøre sette opp denne turen på programmet i år, og den ble raskt fullbooket.

På den opprinnelege dagen turen var oppsatt var det dessverre for dårlig vær til å gjennomføre, så turen ble flyttet til 15. august.

Det var gode værmelding for helgen og vi som turledere valgte å sette opp en ekstratur på søndag for å få med de som var på venteliste. Og selv med kort varsel ble de fleste med på tur.


Lørdag, vi startet med tåke på ca. 1000 m, men værmeldingen lovde sol, så vi startet første etappe opp til Steinen i god tro på at det ville lette utover dagen. Vi kom til Steinen og der var ingen endring i tåken, så etter en liten matbit fortsatte vi mot breen. Sikten var dårlig, men det er godt merket med varder forbi svaene og fram til breen. Vel framme ved breen var det på med utstyr for bre, stegjern, isøks, tau og hjelm. Gruppen ble delt inn i to taulag og vi var klare, sikten var mindre enn 50m så vi måtte opp med gps’en for å navigere. Vi var fortsatt optimistiske på at det ville klarne opp utover dagen, slik yr.no lovde. Breen var fin med fast og god snø som var god å gå på, og vi gjekk på snødekt bre hele veien til toppen og med mye snø var enkelt å finne en god vei.

Toppunktet, av med breutstyr og enkel klyving siste 50 m til toppen og fortsatt ingen sikt. Det blir en matpause i grå omgivelser, tåken ville dessverre ikke slippe taket i dag, men det la likevel ingen demper på opplevelsen. Returen blir samme vei som vi kom opp og ved Steinen fikk vi sikt igjen.


Søndag, ny tur og nye muligheter. Ved parkering var det tjukk tåke, men vi var like optimistiske på at det vil bli bedre utover dagen. Stien opp til Steinen var i tåke og vi ble litt usikre på om vi fikk se solen i dag. Når vi kom opp til Steinen kunne vi skimte breen, blå himmel og sol og plutselig var vi over tåken, som la et lokk på dalene. Dette er drømmeværet og med enkel navigering var vi framme med breen. På med utstyr og inndeling i taulag og vi er klare for en tur på breen, og med sikten vi har i dag blir det en flott tur gjennom breen. På toppen av Kolåstinden, det er blå himmel og sol og vi kan nyte lunsj med en fantastisk utsikt, der fjelltoppene stikker opp som skjær i sjøen.


Det ble en flott helg med fantastiske turdeltagere!


Helsing

Jørn, Marcin og Øystein

Turledere

Skrevet av Tone Drabløs 24. august 2020