Vokt Dem for korona og skred

Foto: Jens Arne Gjørsvik

Grunnkurs skred skal starte om noen få timer. En heseblesende Åsmund fra administrasjonen i Kongens gate ringer og forteller lettet at nå har han endelig fått svar fra kommuneoverlegen i Ålesund. En dag i telefonkø, før e-post ble redningen forteller han. Vi får holde kurset, tross korona-restriksjoner.

Kurset kan nå holdes med alle 6 deltakerne fra 4 ulike Sunnmørskommuner, og er dermed godkjent av lokale helsemyndigheter i henhold til fersk smitteverninstruks fra DNT. Ikke bare skal vi ta hensyn til skredterreng, i år koronaen også. Av den grunn er det tradisjonelle storkurset på Standalhytta erstattet med enkeltkurs uten felles overnatting. Løsningen er lokal tilnærming, digitale verktøy, meteren og flest mulig biler i omløp istedenfor miljøsamkjøring. Et pluss med storkommunen Ålesund er at det fulgte med flotte skifjell på lasset. Lokalt kurs skal bli!


Jeg, Jens Arne skal være kursleder sammen med assistent Kjetil Gisle. Bli kjent runde, teoretiske foredrag og turplanlegging blir gjennomført på Teams, et digitalt møteverktøy. Unmuting anbefales forøvrig både i Teams og for kommunikasjonen sin del i grupper på topptur. Hadde det forresten ikke vært for disse gruppeprosessene så hadde vi sikkert vært på toppen for lenge siden, er vel bare å følge det oppgåtte sporet det? Eller gått glipp av nødvendige overflatetegn som gruppa dag for dag blir flinkere til å sette ord på og dele med hverandre. Livsnødvendig underveisvurdering! 


Vi ferdes tryggere sammen, gjør gode terrengvalg og finner de utfordrende løsneområdene og utløpssonene i terrenget, som vi merket på kartet ved turplanleggingen. Kunnskapsdeling og læring skjer. Rimkrystaller, kantkorn og svake lag blir til konkreter. Ett skredproblem viser seg tydelig i fokksnøen, mens det vedvarende svake kantkornlaget gjemmer seg dypt nede i 40 x 40 x 100 cm snøblokka ved Blåskjerdingen. Et ordentlig spadeklaps ga vi det, solnedgangen venter.


Fint, bitende kaldt og kulden omdanner den finkornede snøen, mens vi nyter sol, skredtrygt terreng og løssnø på vei opp mot Middagsfjellet. Vi snakker om bindinger, utstråling og nedbryting. Lange skygger og lengre lunsj.


Pulsen stiger, skredøvelsen er i gang. Om de to nedgravde liggeunderlagene lik en av fire personer ikke allerede er avgått med døden mekanisk når skredet stopper, eller blir gravd frem innen 15 minutter, så synker overlevelsessjansen drastisk. Vi øver på det vi vil og skal unngå. Stresset hos deltakerne øker. Finsøk og søkestang, v-graving og funn. 12 minutter og 40 sekunder. Kameratredning er vår redning ved menneskelig svikt. 90 % av utløste skred skjer på grunn av at vi gjør feil valg!


Siste dag og gruppesjekk av sender/mottaker. Det er da vi oppdager det. En av deltakerne sin "skredsøker" fungerer ikke i søkemodus. Programvareoppdatering eller ny anbefales. Sendemodus fungerer, så etter risikovurdering og diskusjon av redningsmurer får deltakeren bli med videre siden en av oss andre kan ta seg av søk, hvis uhellet skulle være ute. Hadde vi vært få på tur hadde vurderingen derimot blitt en annen. Deltakerne fører gruppa etter tur trygt opp mot Høgsvora, forbi en testskavel og heng under 30 grader. Over ryggen i kø og iskald vind til 1163 moh. Silkeføre, haistein og kjøremønster ned igjen, hvor deltakerne var enige om at kunnskapsknaggene fylles, og at kurset hadde vært fint og svart til forventningene.


Hilsen kursleder Jens Arne GjørsvikSkrevet av Tone Drabløs 11. februar 2021