Grottevandring på Sandsøya

Foto: Laila Haram

Dollsteinshola er ei marin grotte på Sandsøya, 185 m lang og gjenstand for mange historier, bl.a. at den hadde forbindelse til Skottland! Så langt skulle uansett ikke vi på fellesturen sist helg.

Ti spente deltakere og to turledere fra DNT Sunnmøre møttes på bilferga OS tidlig søndag morgen for å komme oss ut til Sandsøya og den sagnomsuste Dollsteinhola. Turen starta på Skare, på sørvestsida av øya. Herfra gikk vi i en times tid i lettgått terreng og fikk nyte synet av store bølger og den spektakulære klippa Dollsteinen som kom nærmere og nærmere.

Med gode råd fra turlederne både før turen og underveis var vi godt forberedt med både hodelykter og fornuftige klær. For mange av deltakerne har denne turen stått på ønskelista i mange år, og stemningen i gruppa var upåklagelig!

Turen inn i hola starta brått og litt bratt nedover en skråning, men det er ingen problem for her er det tau å støtte seg med. Så følger litt balansering over et noe gjørmete parti før man begynner med det litt mer spektakulære ved grottevandringen.

Turguide Martin har vært inne i denne grotta mange ganger tidligere og han viste vei.Vi skal gjennom her, pass hodet, her skal vi opp, bruk armene, her må beina først gjennom hullet, pass opp for hull i bakken her, legg deg på magen og skli ned, en liten meter til så er du nede…Med godt teamwork i gruppa ble dette en fantastisk tur som tok oss ca 180 meter inn i fjellet, og ut igjen.

Etter endt grottevandring delte vi oss i to grupper hvorav noen gikk samme vei tilbake til Skare langs sjøkanten, mens andre tok turen over fjellet. Turen over fjellet gikk opp ved siden av Dollsteinen og videre over Øyna (359 moh) og Rinden (369moh). Vi hadde heldigvis god tid til ferga, for utsikten og været var nydelig og det må nytes!

Noe av det beste med slike turer er mestringsfølelsen og samholdet man føler på underveis og i etterkant. Tusen takk for turen alle sammen!


Hilsen turdeltaker Laila Haram

Skrevet av Tone Drabløs 3. februar 2022