Vinterturlederkurs i Tafjordfjella

Fremste Vikvatnet ved Danskehytta
Fremste Vikvatnet ved Danskehytta Foto: Martin Hauge-Nilsen

Seks kursdeltakere og to kursledere har de siste ukene latt tastaturet gå varmt hva gjelder turplanlegging. GPS-spor er tegnet inn, risikoreduserende tiltak er vurdert, turbeskrivelser er laget og sekken er pakket og veid. Det er duket for vinterturlederkurs i regi av ÅST og turområdet er rundt Danskehytta.

Tekst: Pernille Eriksdatter Giske.

Vi møtes over en bolle på Stryn tidlig torsdag ettermiddag. Vinden er såpass kraftig at det er kolonne over Strynefjellet, men etter avtale med brøytemannskapet får vi lov til å kjøre ut av kolonna og parkere i Hamsevika. Det føles litt rart å skulle legge ut på tur nå, og alle er spente på hvordan dette blir.

Sekken kjennes tung, og det er mye snø å brøyte seg fram i, men vi finner en løsning på at noen går først og brøyter mens andre holder styring på retning og navigeringspunkter. Det har blitt helt mørkt, men vi har noen stjerner å orientere etter, og vi ser konturene av fjellene mot horisonten. Vinden er også snillere enn meldingene har varslet, og første oppgave løser seg greit: Jon André og Pernille klarer å lede gruppa fram til Kvitberghytta uten bruk av kart, kompass og GPS!

Fordelen med en liten hytte er at det blir fort varmt, men det er litt trangt for åtte personer i en ettromshytte med fire senger. Når vi får servert forrett med kjeks og ost har vi det likevel som plommen i egget.

Det har knaka godt i hytteveggene i løpet av natta, men når dagen melder sin ankomst på fredag står vi klare til marsj mot Danskehytta. Lyset er flatt, og vi har ikke gått lenge før Marcin går rett utfor en snøskavl og forsvinner noen meter ned. Heldigvis uskadd, og vi kan le av det hele. Tåka kommer og går når vi passerer Reindalsreset, men vi har det godt i sittegropa når vi spiser lunsj. Espen og Egil legger ei god rute opp bratta i Reindalshola, og vi kommer oss greit opp. Vel oppe tar vinden tak i hetta, men sikta er god og vi legger bak oss siste stykket bort til Danskehytta.

Alle vil bidra når vi kommer til hytta. Det er gøy og lett å være på tur når Espen en henter snø til vann mens Martin graver fram vedskjulet, Egil fyrer, Marcin kokkelerer og Jon André får reparert gassventilen. Ola setter over kaffen mens Pernille tar oppvasken og Åsmund gjør klart til en teoridel oppe på hemsen. Vi får lære om alt fra skismøring til forflytning av skadd person i vinterfjellet. Når vi skal ut og øve på sistnevnte blir vi veldig klar over hvor vanskelig, tungt og tidkrevende det er!

Etter frokost på lørdag er det Martin, Marcin og Jon André som er utnevnt som turledere, og vi legger i vei mot Fetegga. De merker fort at det er vanskelig å få framgang når det ellers så fjellvante turfølget plutselig blir redd for høyder, forsvinner fra gruppa, mister skia og får gnagsår. Det er mye lærdom i slike situasjoner for alle. Returen byr på vekslende forhold, men noen fine svinger blir det.

Nattens bolig skal vi lage selv. Snøhule, kantgrop og flatmarksgrop trylles fram rundt hytta etter lunsj. Det er flott snø å grave i, og flere tonn flyttes på få timer. Før vi kryper i soveposene er vi på besøk hos hverandre for å utforske de ulike måtene det kan gå an å overnatte i snø på. Det er lunt og godt, og med en varm lue og tente stearinlys har flere av oss en fin natt i ly for stiv kuling!

Vi planlegger returen sammen, og etter utvask og smøring av ski er vi klare. Det blir noen pene knall og fall ned mot Hamsevika på søndag. Det er vanskelig for de andre å ikke trekke på smilebåndene når jeg gjør et pent svalestup og ender med fjeset begravd i snøen. Sekken gir meg et ekstra dytt ned, og armene prøver febrilsk å frigjøre seg fra stavene jeg ligger oppå. Og med det var plutselig kurshelga over. Alle har lært og lært bort noe, vi har hatt flotte turer i fint  vinterlys og det frister med snarlig besøk i Tafjordfjella!

Takk for en kjekk og lærerik helg. Det har vært supert å være på tur med dere!


Deltakere på kurset var Jon Andre Teigen, Egil Astad, Espen Mikkelborg, Pernille Eiriksdatter Giske, Martin Hauge-Nilsen og Marcin Krzeptowski.

Kursledere var Ola Ose Pedersen og Åsmund Steen


Vinterturlederkurset er det siste kurset i DNTs turlederutdanning. Kurset går over totalt 7 kursdager, og i tillegg til dette kurset skal deltakerne ha et skredkurs/alpint kurs av samme varighet.

Skrevet av Åsmund Steen 21. januar 2020