Turtips fra DNT Sunnmøre

Foto: Thea Brenli Solli

Vi får mange spørsmål om fine turmål, for overnatting i hengekøye, telt, lavvo og padling. Her har vi samlet noen av våre beste tips for hva du skal se etter når du er på jakt etter et fint turmål.

Hvor er det fint å overnatte i hengekøye?

Du trenger to trær til å henge opp hengekøya i. Om du ikke vil bære med deg drikkevann bør det være en vannkilde i nærheten. Vil du ha utsikt må du litt opp i høyden og vil du se solnedgangen fra køya må stedet være vestvendt. Så kan det hende at det finnes andre muligheter - et par stolper på ei lite brukt kai, store steiner du får et tau eller ei slynge rundt, og så videre. Bare fantasien setter grenser. Her kan du lese mer om overnatting i hengekøye.

Hvor er det fint å sove i telt?

Du trenger bare et noenlunde flatt område på størrelse med teltet, så her er det virkelig mange muligheter. Det er også en fordel at det er vann i nærheten, og at bakken er tørr.  Furuskog med mosebunn er fint!

Skal du overnatte i lavvo, så er det sommerstid lurt å gjøre det ikke så langt fra bilvei. Ellers blir det tungt å bære. En lavvo trenger stor plass, så du må finne et større flatt område enn om du bruker telt.

Hvor er det fint å padle?

På vannet! Padle inn en fjord, på et fjellvatn, rundt ei øy, utforsk strandlinja i nabolaget ditt, eller bli med på tur med DNT Sunnmøre. Vær forsiktig i trange sund med tidevannsstrømmer, og husk lys på kajakken om du vil padle i mørket. I kajakk kommer du nær en natur som ikke er så synlig på land, og det som er under vannflata kan være like viktig som hvor du padler. Sjekk vindstyrken på værmeldingen før du drar og vær sikker på at du er komfortabel med å padle i vinden som er meldt.

Her finner du inspirasjon til padleferie i Norge.

Hvordan finne de fine stedene?

Bruk kartet! Nord er alltid opp på et kart, sør er ned, øst til høyre og vest til venstre. De tynne strekene på kartet forteller noe om hvor bratt det er. Jo tettere de står, dess brattere er det. Se her for mer informasjon om hvordan du bruker kart og kompass.

Allemannsretten

gir deg lov til å ferdes og overnatte hvor du vil i utmark. Det er ikke lov til å overnatte nærmere enn 150 meter fra bebodd hus/hytte, og når du har vært et sted i to netter må du dra videre. Stedet skal forlates i samme tilstand som du fant det. Vær obs på at det kan finnes lokale bestemmelser for hvor du kan telte. Sjekk på kommunens nettside før du drar.

Naturen krever jo sitt, også på overnattingstur i det fri, og etterlatenskaper etter dobesøk kan graves ned. Er dere flere på tur kan det være lurt å grave et større hull, som fylles litt igjen etter hvert bruk. Ta vare på torva og legg den godt på plass før dere drar fra stedet. Det finnes dopapir som er beregnet for bruk i båt, som løser seg lett opp i kontakt med fuktighet. Det vil forsvinne fortere i jorda enn vanlig dopapir.

Respekter forbud mot bålbrenning og bruk kokeapparat med forsiktighet når det er tørt i terrenget.

Her kan du lese mer om bål.

Fjellvettreglene er alltid noe man bør ha i bakhodet når man ferdes i naturen.

Utstyr

Har du lyst til å prøve deg, men mangler utstyr? DNT Sunnmøre har et lager av turutstyr til utlån for medlemmer. Der finnes både telt, hengekøyer, kokeutstyr, kanoer og kajakker. Det meste er gratis å låne, men vi tar en liten leie for kajakker og kanoer. For å leie kajakk må du ha våttkort. Ta kontakt på dnt.sunnmore@dnt.no om du har spørsmål eller vil leie utstyr.

Luftig teltplass, ikke for de som går i søvne!
Luftig teltplass, ikke for de som går i søvne! Foto: Tone Drabløs

Skrevet av Tone Drabløs 15. juni 2020