12 mål for 2021

Foto: Trond A. S. Andreassen

Nyttårsaften nærmer seg, og mange tenker på nyttårsforsetter og hvordan de kan være en bedre utgave av seg selv i det nye året. Men vi vet hvordan det stort sett går, når januar er omme er forsettene glemt. Vi har et alternativ!

Finn 12 utendørs utfordringer for deg selv og/eller familien, en for hver måned. Da har du god tid til å tenke ut hva du vil gjøre, og i tillegg god tid til å forberede deg.  Det kan være ting du har gjort før som var veldig kjekt, noe du prøvde, men ikke fikk til, noe du har sett andre gjøre eller noe du har tenkt ville være kjekt/utfordrende/oppbyggende osv. å gjøre. Her har vi samlet 12 forslag:


1. Januar

Inviter familie og/eller venner til juletrefest i skogen. Brenn bål og ha rester etter nyttårsmiddagen med eller lag mat på bålet. Gløgg er like godt i januar som i julen, og varmer godt i kroppen. Kle deg godt, og ha med ekstra klær i sekken i tilfelle det er kaldere enn du tror. 


2. Februar

Overnattingstur - har du ikke vært på en DNT-hytte på vinteren tidligere, så er kanskje 2021 året da du skal prøve det. Velg ei hytte som ikke ligger for langt unna parkering, eller har enkel adkomst. Da blir ikke terskelen så høy. Husk at dagene er korte i januar. Velleseter er et godt alternativ som vi gjerne anbefaler.

Er du alt godt kjent med hyttene til DNT og turer i vinterfjellet, kan vi anbefale en telttur. Du trenger ikke å dra langt, og du trenger heller ikke gå langt fra bilen. Det enkle er ofte det beste, og ei januarnatt i telt er ei januarnatt i telt, selv om bilen står 500 m unna. Her finner du mange nyttige tips til vintertelting.

Er du allerede en erfaren vintertelter? Da er snøhule neste steg. I ei godt bygd snøhule kan temperaturen komme opp i flere plussgrader, selv om det er mange minus på utsiden. Å kunne grave snøhule er noe man bør kunne om man skal på skiturer i vinterfjellet.

Velleseter ligger ikke langt fra parkeringsplass, men er likevel langt unna hverdagslivet. Ei fin hytte å starte med!
Velleseter ligger ikke langt fra parkeringsplass, men er likevel langt unna hverdagslivet. Ei fin hytte å starte med! Foto: Sondre Grebstad


3. Mars

Gå en tur du vanligvis ikke vil gå: Går du mest på langrennsski i opptråkket løype, prøv en tur på frifot der du bestemmer målet selv. Går du mest på fjellski, hva med å prøve deg på en topptur? Er det topptur som er din favoritt, hva med å prøve en tur på langrennski i nærmeste løype? Mange steder kan man låne utstyr man ikke har selv, f.eks. hos Skattkammeret eller kommunen har utstyr som kan lånes. DNT Sunnmøre har et utstyrslager til gratis utlån eller rimelig leie for medlemmer. Ski inngår ikke der, men vi har "tilbehøret" som skredutstyr og pulker. 

Er ikke ski din greie, og du holder deg mest på turveier og stier - hva med å ta på brodder (solide) og rusle en tur på nærmeste islagte elv eller bekk? 


4. April

April starter med påsken i 2021, og de fleste har noen dager fri. Fikk du ikke tatt overnattingsturen i februar, er april en fin måned å gjøre det på. Når dagene er lange og lyse kan man også gå lenger, og Tafjordfjella er en drøm på denne tida av året. Her er det mange hytter man kan gå til, og mange fjell å besøke. Legg opp en rundtur, eller ha base på ei hytte og ta dagsturer derifra. Det er kvistede vinterløyper Grotli - Danskehytta - Veltdalen - Pyttbua - Brøste. Til Vakkerstøylen er det ikke kvistet, men ruta er enkel og nesten ikke til å ta feil av.

Er du allerede godt kjent i Tafjordfjella, og har gått de fleste rutene? Hva med å finne et område uten kvistet rute, å besøke på en dagstur, eller å dra inn med telt, eller legge turen til nærområdene til Tafjordfjella i Reinheimen Nasjonalpark

Fra museet i Veltdalen med utsikt til Torsnos og Naushornet.
Fra museet i Veltdalen med utsikt til Torsnos og Naushornet. Foto: Martin Hauge-Nilsen

5. Mai

No våkner naturen virkelig til liv! Bekkene klukker og fuglene kvitrer. Og DNT Sunnmøre arrangerer kajakkurs. Er dette året da du tar skrittet ut av komfortsonen og begir deg inn i det ukjente? Å padle kajakk beskriver mange som en enorm frihetsfølelse, og en opplevelse av å være i ett med naturen. På et grunnkurs havkajakk lærer du å det grunnleggende innen padling, og får et godt utgangspunkt for egen utforskning av padlelivets gleder. Det er lurt å starte med kortere turer i rolig farvann, for eksempel på en skjermet fjord eller stille fjellvann. DNT Sunnmøre har også fellesturer med kajakk, og på disse må du ha våttkort (som du får etter fullført grunnkurs havkajakk). Vi har også både kajakker og kanoer rimelig til leie for medlemmer.

Er du allerede en erfaren padler? Hva med å prøve seg på en kanotur? Eller ta skrittet heilt ned i vatnet og inn i våtdrakta og svømme en tur, evt snorkle? Vannet er fortsatt kaldt i mai, selv om det kan være varmt i lufta, men kaldt vann er også klart og du har god sikt.


6. Juni

Dra på fisketur! Er du allerede en fisker, prøv en annen variant - med flue, fra båt på sjøen, i fjellvann eller elv. Ikke noe slår en middag med nystekt, egenfisket fisk! Husk fiskekort. Her finner du reglene for fiske i Norge.


7. Juli

Bli med på en fellestur med DNT! Vi har mange turer å tilby i heile landet, både korte og lengre. Du vil garantert treffe mange kjekke folk, og synes du det er litt skummelt å melde deg på aleine, prøv å få med en venn. Her finner du fellesturer med DNT Sunnmøre.

Liker du å bli servert god mat i idylliske omgivelser? Da kan vi anbefale et opphold på DNT Sunnmøres eneste betjente hytte, Reindalseter. Den ligger i hjertet av Tafjordfjella, men likevel bare ca to timers gange fra parkeringsplass. Her er brødet til frokosten hjemmebakt, tre retters middag, mulighet for dusj og du kan komme til oppredd seng. Fra hytta kan du gå dagsturer av ulik vanskegrad, eller du kan gå videre til Vakkerstøylen, Pyttbua, Veltdalshytta eller Danskehytta - her finner man noe som passer for de fleste.

Fisketur i Huldrekoppen ved Reindalseter.
Fisketur i Huldrekoppen ved Reindalseter. Foto: Tone Drabløs

8.  August

Plukk sopp og bær! Om du ikke har plukket sopp før, kan du være med den lokale nyttevekstforeningen på tur, eller bruk soppkontrollen der det finnes. Nyttevekstforeningene har også kurs der man lærer de ulike sopptypene. Går du for bærplukking, er det mye annet enn syltetøy du kan lage, for eksempel denne blåbærkaka vil du gjøre stor lykke med - garantert!

Eller - har du badet mye i sommer? Hva med å fortsette utover høsten og vinteren? Det sies at bading i kaldt vann har helsebringende effekt, så kanskje man unngår både høstforkjølelse og influensa.. 


9. September

Finn et nytt nærturmål! De fleste har turer i nærheten av boligen sin som de ofte går, men der er heilt sikkert mange andre fine turer også. Ta en titt på kartet, eller sjekk www.ut.no for å finne turer i nærheten. Og tok du utfordringen og gikk på kajakkurs i mai? Har du fortsatt å padle? Sjøen ligger der, selv om det blir høst. Velger man å padle på høst og vinterstid er det viktig å tenke på bekledning og sikkerhet. Ta gjerne følge med erfarne padlere, og husk lys på kajakken om du padler i mørket.


10. Oktober

Er det blitt kaldt i høyden, slik at isen har lagt seg på fjellvatna? Finn fram skøytene og putt dem i sekken! Å suse over speilblank is er en fantastisk opplevelse. Er du heldig ser du fisk under isen også. Når du blir trøtt i beina kan du fyre bål ved iskanten, grille pølser eller annen god mat

Foto: Maggy Elva Bjørgvinsdottir

11. November

Det er kanskje kommet litt snø, men ikke så mye at ski er det opplagte valget overalt, så hva med en trugetur til ei seinhøsthelg i fjellet? Jakobselet er ei hyggelig lita hytte et steinkast unna Reindalseter, leies for tida ut som helhet og passer fint for et tidlig julebord for familien eller vennegjengen. Andre småhytter som leies ut er Tjønnebu, Tyssenaustet og Velleseter. Hyttene kan bestilles på www.ut.no.


12. Desember

Hva med å ta julebaksten på bålet? Her har du tips til hvordan du kan gjøre det! Om du har tatt imot utfordringene gjennom året skal du no være erfaren i friluftslivet og klar til å gå videre med både turer, matlaging og overnattinger i telt og på hytte og vi gratulerer så mye! DNT trenger alltid flere turledere, både til Barnas Turlag, fjellsport og andre turer. Ta kontakt med oss om du tror det kan være noe for deg! Telefon og e-postadresse finner du nederst på siden - tar du utfordringen?

Skøytetur på speilblank is.
Skøytetur på speilblank is. Foto: Tone Drabløs

Skrevet av Tone Drabløs 21. desember 2020