Planlegg vinterens eventyr!

Nordlysnatt på Danskehytta
Nordlysnatt på Danskehytta Foto: Arne Fagerhaug

Har du sett stjernehimmelen fra Danskehytta? Kjent skiene gli gjennom frosne snøkrystaller i Veltdalen? Satt fra deg bilen og hverdagen på Brøste og gått mot nye minner på Vakkerstøylen? Eller hatt en annerledes julefeiring på ei hytte på fjellet eller ut mot havet på Runde fyr? Kanskje det er det de er til disse lange mørke kveldene vi har på denne tida av året - planlegging av vinterens eventyr!

Danskehytta ​​​​​​​ligger høyt til fjells og snøen kommer tidlig og ligger lenge. Lufta er kald og klar, og langt fra folk og bebyggelse ser man en fantastisk stjernehimmel! Melkeveien avtegner seg tydelig, og stjerneskudd ser man mange av. Uten lysforurensning sees både stjerner og nordlys ekstra klart. De korte dagene gjør at man på ei helg gjerne ikke kommer lenger enn inn til hytta og tilbake, men et kort besøk i winterwonderland kan være nok til å få ladet batteriene og få et avbrekk fra hverdagen.

NB! Danskehytta ligger værhardt til, og det kan skifte fort. Vær forberedt på dårlig vær, ha med kart og kompass og husk at det er ingen skam å snu. Det er heller ingen skam å ligge værfast på hytta om man ikke er komfortabel med forholdene når tida er inne for å dra hjem.

Vinterparadiset ligger i Veltdalen! Her ligger ofte snøskavlene i mønehøyde og vinterlufta er tørr og kald. Hytta ligger en liten dagsmarsj unna Pyttbua og Torsbu, en lengre dagsmarsj unna Danskehytta. Enkleste veien går fra Billingen gjennom Torddalen. Hytta er viden kjent for sitt rikholdige proviantlager og koselige stemning. Vinterdagene kan bli for korte for tur til Tordsnos, men Karitind, Naushornet og Veltdalseggje er godt innen rekkevidde. Fieldfarehytta og den gamle Veltdalsbu, som er museum med saker og ting som ble brukt under Fieldfare-operasjonen under 2. Verdenskrig, ligger like ved, og er vel verdt et besøk.

Vinter på Vakkerstøylen!
Vinter på Vakkerstøylen! Foto: Martin Hauge-Nilsen

Vakkerstøylen oser av nostalgi og peiskos. Hytta er en av de eldste vi har, og var tidligere huset til smeden på Verma, satt opp på 1800-tallet. I 1928 blei tømmeret frakta til tomta ved Ulvådalsvatnet og satt opp der. Nylige ombygginger har gjort hytta varm og god, med nytt tørkerom og innvendig vedskjul. 

Turen til Vakkerstøylen starter på Brøste og første halvdel er identisk med starten på turen til Pyttbua. På Tunga skilles rutene, og man krysser elva og tar etterhvert veien over isen på Ulvådalsvatnet. Lite stigning, men likevel en del kilometer. På veien innover kan man se på mulige turer fra hytta - f.eks Skarvskaregga, Veslebjørnegga eller Bjørnabottinden. Ellers er terrenget rundt hytta fint for de som vil leike seg i snøen, enten det er liten eller stor.

Må jula alltid feires der den har vært feiret før? Ta med litt julepynt og god mat i sekken, og prøv julefeiring på ei DNT-hytte! Med god planlegging går det meste, og hyttene som ligger nærmest parkering er kanskje de enkleste. Pyttbua, Runde fyr og Velleseter er alle hytter som gir ei god ramme rundt ei utradisjonell jule- eller nyttårsfeiring.

Skrevet av Tone Drabløs 8. november 2021